De Noord-Holland Jeugd Cup is een klassement waarbij op verschillende jeugdtoernooien in Noord-Holland punten kunnen worden behaald. De toernooien die voor het damseizoen 2005/2006 in aanmerking komen voor de Noord-Holland Jeugd Cup zijn:
- op  5 november 2005 te Enkhuizen (verslag)
- op 27 november 2005 te IJmuiden (verslag)
- op 17 december 2005 te Assendelft (verslag)
- op 25 maart 2006 te Heerhugowaard (verslag)
- op 17 juni 2006 te Den Ilp (verslag)

De PNHDB stelt drie bekers beschikbaar voor de deelnemers met het hoogste aantal punten over vier toernooien van de vijf.
(Het is dus mogelijk om een toernooi te missen of het slechtste resultaat te schrappen.)


Den Ilp
ROY LIEM-KON NIEUWE DOOWORLD KAMPIOEN
Het 9e Dooworld jeugddamtoernooi dat op 17 juni j.l. in Den Ilp werd gespeeld is overtuigend gewonnen door Roy Liem-Kon uit Den Haag. Hij stond in de hoofdgroep slechts een punt af aan de plaatselijke favoriet Thomas Vermeulen, die een goed toernooi als beste Noord-Hollander op een 3e plaats beeindigde.
De prijzen in de overige groepen werden keurig verdeeld over de deelnemende verenigingen. De top 3 in iedere groep ontvingen mooie bekers. Voor de overige deelnemers had de organiserende vereniging Ons Genoegen vanwege het WK voetbal voor fraaie medailles met oranje linten gezorgd.
Aan het toernooi hebben 61 kinderen van 14 verenigingen deelgenomen.
Het Dooworldtoernooi was tevens het 5e toernooi om de Noord-Hollandcup. Na eerdere toernooien in IJmuiden, Enkhuizen, Assendelft, Heerhugowaard is Ritchie Wijnker uit Den Helder de nieuwe winnaar van de Noord-Holland cup. Hij bleef Roy Coster uit Heerhugowaard en Thomas Vermeulen uit Den Ilp voor. De winnaar was vanwege zijn deelname aan het NK sneldammen in Heino zelf niet aanwezig om zijn prijs in ontvangst te nemen en heeft de supergrote cup via de jeugdleider van HDC Den Helder ontvangen.
(Hans Vermeulen)

heerhugowaard
Thomas Vermeulen winnaar Lentedamtoernooi
Zaterdagmiddag is Thomas Vermeulen (15) uit Den Ilp ongeslagen winnaar geworden van het Lentejeugddamtoernooi. Het toernooi dat voor de derde keer werd georganiseerd door damvereniging SNA telt mee voor de Noord Hollandcup. Bijna 50 jongens en meisjes streden in 5 groepen voor de prijzen. De sterkste jeugdspelers van Noord Holland ontbraken dit jaar vanwege de nationale jeugdtraining die gelijktijdig in Papendal plaatsvond.
In groep 1 was Thomas Vermeulen ongenaakbaar. Alleen zijn clubgenoot Tim Karman en de Heerhugowaarder Jurre Verhagen wisten via remises twee punten af te snoepen. Plaatselijk favoriet Ewoud Groot (12) moest alleen in Thomas zijn meerdere erkennen en werd met slechts een punt minder een goede tweede. Ritchie Wijnker het jeugdtalent uit Den Helder wist zich met een derde plaats goed staande te houden.
In groep 2 eindigde Conall Sleutel uit IJmuiden via winst in de laatste ronde tegen Roy Coster uit St. Pancras op de eerste plaats. De pas een jaar bij SNA dammende Roy was met zijn tweede plaats heel erg blij. Rick Kemper uit Purmerend speelde wat wisselend. Hij won van Conall maar verloor van Roy en Robert Duijn en werd daardoor derde.
In groep 3 waren de krachtsverschillen heel erg klein. In de voorlaatste ronde stonden maar liefst 5 spelers samen bovenaan. Berrie Bottelier uit IJmuiden won zijn laatste partij van de sterke SNA speelster Fadime Ozturk wat genoeg was voor goud. Voor de tweede plaats moest een barrage tussen Pascal Muis uit Purmerend en de schooldamkampioen Jelmer Bakker uit Heerhugowaard gespeeld worden. Pascal wist deze barrage te winnen.
Ook in groep 4 moest een barrage worden gespeeld. In deze groep waren de talentvolle Heerhugowaarders Ad van Amerongen en Pieter Duijn samen op de eerste plaats geŽindigd. Nadat Ad de onderlinge wedstrijd had gewonnen wist hij ook de barrage te winnen en daarmee zeer verrassend de eerste plaats. Robin Gielings uit Reeuwijk pakte een verdiende derde plaats.
De allerjongste spelers gingen in groep 5 met elkaar aan de slag. Maar liefst 11 wedstrijden werden in deze groep gespeeld. Sandra Langereis uit Den Helder bleek over de beste conditie te beschikken. Met slechts 1 nederlaag en 1 remise pakte ze zeer verdiend de eerste plaats voor Jaimay de Jong uit Enkhuizen. Rich Hartman uit IJmuiden wist in de laatste ronde nog Hilde Groot uit Heerhugowaard voorbij te gaan en de derde plek te veroveren.
(Frans Groot)

assendelft
Joop Geuke Toernooi 2005 geslaagd.
Ook de 31e editie van het kerstdamtoernooi voor de jeugd in īHet Wapen van Assendelft` leverde een zeer geslaagd evenement op. Het aantal deelnemers was wat lager dan voorgaande jaren. Volgens de jeugdleiders had dit te maken met het voetbal, waar de winterstop nog niet was begonnen.
In de diverse groepen werd op verschillende niveaus ťn snelheid gedamd. Van de eregroep en de meisjesgroep, waar spelers en speelsters hun ervaring toonden, tot de laagste groepen waar 7- en 8-jarige deelnemertjes in een verbluffend hoog tempo hun zetten uitvoerden. Punt van overeenkomst was de grote strijdlust.
In de eregroep ging de overwinning naar Richard Bos van EDC/Enkhuizen, die slechts ťťn remise toestond. Bij de meisjes ging de hoofdprijs naar Mariska Bos van De Gouwe/Waddinxveen, die Rosa Vermeulen van OG/Den Ilp in het onderlinge duel versloeg.
Van de Zaankanters konden vijf spelers een beker in ontvangst nemen. Kelvin de Lange en Nick van der Maat behaalden een tweede plaats, Loek Dijkman, Melvin Esch en Robin Herle werden in hun groep derde.
(Schelte Betten)

ijmuiden
Met alleen verlies tegen Ritchie Wijnker wist Richard Bos uit Enkhuizen met grote overmacht het toernooi in IJmuiden op zijn naam te zetten. Richard is een groot talent en de damwereld kan nog wel wat verwachten van Richard. Na barrage wist Feroz Amirkhan de 2e plaats te bemachtigen voor Dave Bleeker en Ritchie Wijnker. In de tweede groep ging de eerste plaats naar Marc Kok. Ingmar Visser werd tweede en Mathijs Rep uit Den Ilp derde. Raymond Koopmanschap was gelijk geŽindigd met Mathijs, maar omdat Mathijs de onderlinge partij had gewonnen werd Raymond 4e. De derde groep werd gewonnen door Barry Yak uit de Heerhugowaard. Jesse Rood werd 2e en Berrie Bottelier 3e. Berrie en Toan Nguyen speelden een barrage om de 3e plaats die verloren werd door Toan.
(Wim Winter)

enkhuizen
Twee grote toernooien in een maand, het lukt allemaal bij de Enkhuizer Damclub. Deze keer betrof het een evenement voor clubdammers. Deden een paar jaar geleden alleen nog leden van de eigen club aan dit soort toernooien mee, nu kwamen de deelnemers bijna uit het hele land. En gestreden werd er! Het grootste deel van de middag kon je een speld horen vallen, terwijl er toch zo'n 60 man zat te dammen en er bijna even veel toeschouwers rondliepen. Alleen tegen het eind van een ronde, als in tijdnood de klokken wat hardhandig bewerkt werden, klonk er wat rumoer.

Dave Bleeker uit Heerhugowaard toonde zich duidelijk de sterkste: hoewel hem elke partij opnieuw behoorlijk tegenstand geboden werd, was hij al voor de slotronde zeker van zijn overwinning. Minder gemakkelijk was het allemaal voor nummer 2, want toen het tijd was om de borden op te ruimen, bleken Richard Bos uit Enkhuizen en Mariska Bos uit Waddinxveen op alle manieren gelijk te zijn geŽindigd. In de barragepartij zag Mariska een slagwending over het hoofd, waarna Richard het zilver wist te veroveren. Andrea Gutter uit Enkhuizen deelde de vierde plaats met Pepijn Folgers en werd daarmee de tweede dame.
(hans van der veen)