nieuws

De Noord-Holland Jeugd Cup is een klassement waarbij op verschillende jeugdtoernooien in Noord-Holland punten kunnen worden behaald. De toernooien die voor het damseizoen 2006/2007 in aanmerking komen voor de Noord-Holland Jeugd Cup zijn:
- op  4 november 2006 te Enkhuizen verslag 
- op 19 november 2006 te IJmuiden verslag
- op 16 december 2006 te Assendelft verslag
- op 25 maart 2007 te Heerhugowaard verslag
- op 23 juni 2007 te Den Ilp
Was eerst gedateerd op 16 juni !!!!!!!

De PNHDB stelt drie bekers beschikbaar voor de deelnemers met het hoogste aantal punten over vier toernooien van de vijf.
(Het is dus mogelijk om een toernooi te missen of het slechtste resultaat te schrappen.)

verslagen

enkhuizen
Na vier overwinningen leek het door verlies van Richard tegen Ben in de vijfde ronde weer wat spannend te gaan worden aan de kop in de hoofdgroep. Maar Richard ging daarna gewoon weer verder met winnen en eindigde zelfs twee punten voor Andrea en drie voor Ben, die keurig derde werd.

In de tweede groep eindigde Rick Kemper ook met twee punten voorsprong als eerste voor de nummer twee Tim Karman.

De overige groepen leverde een winnaar op uit Heerhugowaard. Achtereenvolgens Jelmer Bakker, Ad van Amerongen en Liza Zwemmer. De laatste moest er echter twee keer een barrage voor spelen met Gerrit Wiering en haar broer Niels Zwemmer.

Al met al een geslaagde middag daar in Het Wapen van Enkhuizen. Maar onder de bijna 40 deelnemers helaas niet veel niet-clubdammers uit Enkhuizen en omgeving dit toernooi.
Een gevolg van het besluit van de basisscholen om maar een keer in de twee jaar een scholentoernooi te mogen organiseren?
(nico leemberg)

ijmuiden
In totaal 30 kinderen deden er afgelopen zondag mee aan het Van der Wiele jeugddamtoernooi dat maandelijks gehouden wordt in het "Jan Ligthart" gebouw aan de Eksterlaan. Spannend begon het toernooi alleen al omdat de medailles ontbraken. De bekers waren er wel, maar de medailles waren verdwenen. Gelukkig was Gerard Swier van de gelijknamige hakkenbar bereid om nieuwe medailles te komen brengen want anders hadden een aantal kinderen toch sip gekeken na afloop van de wedstrijden.

Kampioen werd Ritchie Wijnker uit Den Helder en dat was eigenlijk ook wel de verwachting. Conall Sleutel gaf nog de meeste tegenstand en werd tweede. Derde werd Roy Coster uit de Heerhugowaard.

In de B-groep was een enorme strijd gaande tussen Ad van Amerongen, Rick Hartman, Raymond Koopmanschap en Alex Ketelaars. De barrage om de eerste plaats ging tussen Ad van Amerongen en Rick Hartman. Ad van Amerongen ging met de eer strijken. Rick Hartman liet als echte IJmuidenaar zien uit het goede hout gesneden te zijn, want bij de prijsuitreiking kon er nog geen lachje af. Rick kan niet goed tegen zijn verlies, maar dat tekent de winnaar. De derde plaats ging naar Raymond Koopmanschap ook na barrage tegen Alex Ketelaars.

In de derde groep ging de eerste prijs naar Jelmer Gouda, ook uit IJmuiden. De tweede plaats ging naar Liza Zwemmer en de derde plaats ging naar Siem Gouda, de broer van Jelmer. De broertjes Gouda dammen nog niet zo lang, maar als ze blijven dammen kan Damclub IJmuiden er veel plezier van krijgen.
(wim winter)

assendelft
Een barrage was nodig om de winnares (Mariska Bos) te bepalen van de eregroep meisjes. Andrea Gutter en Mariska speelden onderling remise en lieten beiden een steekje vallen tegen respectievelijk Rosa Vermeulen en Ruth Scholten en wonnen dus hun overige partijen.
Bij de eregroep jongens was het voor de eerste plaats niet echt spannend. De junior Martin van der Sluis van de damclub uit Alphen a/d Rijn won al zijn partijen. Om de tweede en derde plaats werd wel fel gestreden. Iets verrassend werd Conall Sleutel tweede voor Feroz Amirkhan.

Noord-Holland Jeugdcup
Voor de Noord-Holland Jeugdcup was dit 32e Joop Geuketoernooi alweer de derde in rij na Enkhuizen en IJmuiden. De lijstaanvoerder is Ad van Amerongen en hij komt uit Heerhugowaard. Twee punten achter Ad volgt Rick Hartman die damt in IJmuiden.
Met nog twee toernooien te gaan (Heerhugowaard en Den Ilp) en hopelijk een goede(betere) indeling kan het nog zeer spannend gaan worden voor die drie GROTE bekers die te winnen zijn.

Enkhuizers
Andrea Gutter dus net niet met de grootste prijs naar huis.
Ben Jansen Verplanke eindigde als vierde in de eregroep. Meer zat er ook niet in. Toch wel knap omdat hij tenslotte niet veel tijd heeft om zich verder te ontwikkelen in het dammen.
Marc Kok speelt steeds degelijker en behaalde een trotse derde plaats in groep 4.
In groep 5 viel Jurrian Fischer net buiten de prijzen, maar bleef wel veel punten achter op de nummer drie.
De beste prestatie kwam eigenlijk van Eveline Wiering die in groep 9 op de derde plaats eindigde. Tegen de nummer een en twee speelde ze remise, maar tegen de nummer vier verloor ze haar enige partij. En dan te bedenken dat ze twee groepen hoger speelde dan Sandra Langereis en een groep hoger dan Rick Hartman die in het verleden daargaans te sterk voor haar waren!
Haar broertje Simon kwam in de laatste groep uit. De voorgaande twee toernooien was hij telkens de jongste (2 jaar verschil zelfs) deze keer zat hij lekker te dammen in een groep van gelijke leeftijdgenoten. Hij genoot er zichtbaar van en behaalde zelfs nog de derde plaats! Hij hoeft dan ook niet meer aan mij te vragen: Meneer, vindt u mij een slechte dammer?

heerhugowaard
De talentvolle Richard Bos uit Enkhuizen heeft zondag in de aula van Huygenwaard zeer overtuigend de eerste prijs gewonnen in de hoofdgroep van het lentejeugddamtoernooi van SNA. Als favoriet gestart wist hij al zijn partijen knap te winnen. Verrassende nummer twee in deze groep werd Roy Coster (14) uit St. Pancras. Dit jonge talent van SNA wist de sterke Ritchie Wijnker (13) uit Den Helder in de laatste ronde met goed positiespel af te troeven.

In groep 2 was Rosa Vermeulen (13) uit Den Ilp niet te stoppen. Ongeslagen pakte zij in deze groep de eerste plaats voor Marc Kok (14) uit Enkhuizen. Tim Karman (13) clubgenoot van Rosa, gaat steeds sterker spelen en veroverde daarmee een terechte derde plek.

In groep 3 ging de strijd tussen de twee koplopers in de Noord Holland beker: Ad van Amerongen (11) uit Heerhugowaard en Rick Hartman (11) uit IJmuiden. De onderlinge wedstrijd eindige in remise, maar omdat Ad een misser had tegen Eline Dijkstra (12) uit Den Helder en Rick alleen nog een remise moest toestaan tegen Robin Bakker (13) uit Bovenkarspel, werd Rick de winnaar in deze groep. Met dit resultaat neemt hij de koppositie in de Noord Hollandbeker over van Ad. Goede derde in deze spannende groep met een miniem verschil van slechts een punt werd Raymond Koopmanschap (12) uit Heerhugowaard.

In groep 4 ging het lange tijd gelijk op tussen een aantal spelers. Gaandeweg wist Sandra Langereis (9) uit Den Helder afstand te nemen van de rest. Met ruime voorsprong werd ze dan ook eerste. Om de tweede en derde plaats moest een barrage worden gespeeld door Niels Weel (10) uit Heerhugowaard en ChiChi Lin (12) uit Den Helder. Deze werd gewonnen door ChiChi Lin.

Groep 5 was de spannendste groep. De kopposities wisselden per ronde. De routine van de pas 9 jarige Lize Zwemmer uit Heerhugowaard gaf uiteindelijk de doorslag. Met 2 punten voorsprong op een groep van drie werd ze eerste. In de barrage wist Nino de Visser (10) uit Heerhugowaard zijn twee partijen te winnen en de tweede plaats te veroveren. Derde werd de getalenteerde Ruveyda Sahin (9) uit Heerhugowaard. Dana van der Wiele (9) uit IJmuiden die lange tijd eerste had gestaan, viel hierdoor net buiten de prijzen.

Ook in groep 6 was het tot het einde toe erg spannend. De plaatselijke toppertjes Matthijs de Die le Clercq(8) en Richard Blokdijk (9) moesten op het einde toch Simon Wiering (8) uit Bovenkarspel voor laten gaan. In de barrage nam Richard revanche op zijn eerdere nederlaag tegen Matthijs en pakte daarmee de tweede plaats voor Matthijs die derde werd.

Met bijna 50 deelnemers uit geheel Noord Holland was het weer een geslaagd toernooi. Het vijfde en laatste toernooi om de Noord Hollandbeker wordt op 23 juni gespeeld in Den Ilp.
(Frans Groot)